tiistai 7. kesäkuuta 2016

Siivous liikuntana

Pidän siivoamisesta. Siinä näkee heti työnsä jäljen, olkoonkin, että tulos kestää vain hetken. Nautinnollisinta siivous on silloin, kun talo on tyhjä. On aikaa siivota kiireettä ja huolellisesti, järjestellä tavarat paikoilleen, pestä lattiat ja pyyhkiä pölyt. Musiikin voi valita mielensä mukaan ja tuloksesta ehtii nauttia edes teekupin verran ennen muun perheen paluuta rikospaikalle.



Olen joskus siivonnut sykemittarin kanssa. Sydän ja verenkiertoelimistön rasitukselta siivous vastaa suunnilleen kävelyä. Eli eipä ole kummoinen liikuntamuoto. Ja harvoin sitä tulee siivotessa mitään kovin painavaa nosteltua, joten ei sitä oikein voi voimailutreeninä pitää.

Siivous on kuitenkin mainiota arkiliikuntaa. Yksi suuri syyllinen nykyiseen lihavuusepidemiaan on arkiliikunnan vähyys. Arkiliikunta auttaa polttamaan kaloreita. Siivotessa kaloreita kuluu noin 250 kcal tunnissa. Ei paljon, mutta ainakin meidän lapsiperheessä on tätä iloa tarjolla lähes loputtomasti. Muutama vuosi sitten kellotin suorituksen, jos halusin pitää kodin koko ajan tip-top kunnossa, minulta kului viikossa aikaa YKSITOISTA (11) tuntia siivoukseen. Se on jo 2 750 kcal arvoinen suoritus. Melkein 400 grammaa rasvaa, ihan vain siivoamalla. Sivussa saa puhtaan kodin, jossa yllätysvieraat eivät koskaan pääse yllättämään.


Tosiasiassa tyydyn nykyään noin seitsemän viikkotunnin suoritukseen siivouksen saralla. Joo, koti on välillä mulllin mallin, eikä vessaa tule pestyä kahta kertaa viikossa. Toisaalta kyläilijätkin ovat enimmäkseen muita lapsiperheitä, sotku ei ole näissä piireissä mitenkään harvinainen näky. Säästyneellä neljällä tunnilla ehdin kivasti pari kolme kertaa lenkkipolulle tai kuntosalille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti