Monissa laihdutusoppaissa neuvotaan syömään 3-4 tunnin
välein, ettei nälkä pääse liian kovaksi ja aineenvaihdunta pysyy hyvin
käynnissä, eikä elimistö mene paastotilaan. Ihan kaikissa painonhallintaneuvoissa
korostetaan säännöllisen ruokailurytmin merkitystä. Silloin keho oppii rytmin
ja nälkä tulee ennakoidusti ja säännöllisesti. Useat lähteet kehottavat syömään
suunnitelmallisesti. Kerran olen lukenut sisätautilääkärin haastattelun, jossa
hän kauhisteli nykyistä kulttuuria, jossa syödään jatkuvasti. Se on hänen
mielestään haimalle ja elimistön soluille todella raskasta, kun insuliinin tuotanto
on jatkuvasti käynnissä ja kehossa on jatkuvasti insuliinia verenkierrossa.
Hänestä tervettä oli pitkät ruokailuvälit, jolloin haima ja muutkin solut
saivat levätä. Hammaslääkärit suosittelevat, ettei happohyökkäyksiä, ja siten
syömiskertoja, olisi päivässä kuin viisi.
Oma ruokailurytmini on muodostunut epäsäännöllisen säännölliseksi. Pitkän hakemisen jälkeen ateriavälini ovat tällaisena juuri
hyvät. Torstaisin syön vain aamupalan, lounaan ja myöhäisen päivällisen.
Tiistaisin syön aamupalan, lounaan, aikaisen päivällisen ja usein iltapalan. Keskiviikkoisin
ja viikonloppuina syön aamupalan, välipalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja
iltapalan. Maanantaisin ja perjantaisin syön aamupalan, lounaan, välipalan,
päivällisen ja tarvittaessa iltapalan.
Syömisrytmiäni säätelevät treenit ja työt. Jos urheilen heti
aamupalan jälkeen, kuten usein viikonloppuisin ja keskiviikkoisen teen, syön
mielelläni jonkin välipalan liikunnan jälkeen. Tiistaisin ja torstaisin
työpäiväni on lyhyt, neljä tuntia, joten en koe mielekkääksi ottaa eväitä
töihin. Minulla on silloin nälkä, kun tulen kotiin lounaalle, mutta toisaalta sittenpähän
syön kunnon lämpimän ruuan. Torstaisin lisäksi lähden usein tallille illaksi,
enkä sinnekään viitsi ottaa eväitä mukaan, syön sitten myöhemmin kunnolla. Maanantaisin
ja perjantaisin teen hieman pidemmän kuuden tunnin työpäivän. Siihen otan
mielelläni eväät mukaan, lounaan ja välipalan. Töissäni on usein niin kiire,
että eväiden on oltava tarvittaessa kylmänä ja nopeasti syötäviä. (Yllättävän
monet niin sanotut lämpimät ruuat maistuvat kylminäkin hyviltä!)
Olennaista nälän hallinnassani onkin rutiini ja
ennakoitavuus. Tiedän milloin ja mitä ruokaa on seuraavan kerran tarjolla. Se hillitsee tehokkaasti pikkumakeiden himoani.
En ole ruokailurytmissäni ehdoton. Jos tiistaina työpäivän jälkeen nälkä juilii
kylkiä, ja kotimatka tuntuu ihan ylivoimaiselta ajatukselta, saatan hakea
kaupasta banaanin tai rasiallisen kirsikkatomaatteja evääksi. Mutta noin
pääpiirteissään rytmi on löytynyt ja siinä pitäytymisen olen kokenut
mielekkääksi. Minulla on selkeät ruoka-ajat, ne vain riippuvat viikonpäivästä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti