perjantai 10. kesäkuuta 2016

Parasta housut jalassa


Korvatulehduksella oli täydellinen ajoitus. Se alkoi ratsastustunnin jälkeisenä päivänä ja loppui sopivasti juuri ennen ratsastustuntia. Korva on kyllä edelleen lukossa ja tuntuu nestetäyteiseltä, mutta eilen en enää tarvinnut kipulääkkeitä, joten tänään uskalsin lähteä liikkumaan.

Olen ratsastanut 30 vuotta. Enimmäkseen tunnin viikossa, joinakin vuosi kaksi tuntia viikossa. Mahtuu mukaan muutama välivuosikin. Mutta aina, aina olen palannut hevosten pariin. Ja edelleen, niin kuin jo 30 vuoden ajan, on ratsastustunti viikkoni kohokohta.

Ratsastus on täydellistä elämistä hetkessä. Jokainen aisti on viritetty kuuntelemaan hevosen viestejä. Sanattomaan vuorovaikutukseen eläimen kanssa. Tanssiin, jossa jokaisella pienelläkin painonsiirrolla ja käden liikkeellä on selkeä viesti ja vastareaktio. Parhaimmillaan keho sulautuu osaksi hevosen ruumista. Saan lainaan neljä pitkää jalkaa ja 400 kiloa lihasta. Lennän, liidän ja pysähdyn, melkein vain ajatuksen voimalla.

Haastetta lajissa riittää aivan loputtomasti. Ulkopuolisesta voi näyttää, että istun vain selässä ja kierrostolkulla hölköttelen ympäri kenttää. Aivoissani on kuitenkin käynnissä shakkiottelu, selkäytimessäni tuhansien viestin vuolas virta. Mukaudun liikkeeseen, rentoutan lantion, siirrän painoa, haen tasapainoa, etsin lapaluusta tuen olkavarrelleni, haen kyynärpäähän pehmeää kulmaa, tunnustelen sormissani hevosen suuta. Pidän reidet rentona, polvet irti satulasta, pohkeet lähellä hevosen kylkiä, valmiina hipaisuun tai napakampaan puristukseen. Jokainen hevonen vaatii virittäytymään hieman eri taajuudelle, tarjoaa oman rytminsä liikkeeseen ja reaktioihin.

Ratsastus, se nyt vaan on minulle liikuntana parasta. Ei siksi, että se olisi monipuolisinta tai kehittävintä, vaan siksi, että se on eniten onnea tuottavaa ja rentouttavinta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti