maanantai 18. heinäkuuta 2016

Bullshit Bingo by Dr Phil

Painonpudotushaaste kirjan ensimmäinen avain käsittelee sisäistä puhettamme. Niitä asioita, joita kerromme itsellemme itsestämme ja ympäröivästä maailmasta. Ne muodostavat meille totuuden riippumatta siitä mikä mahdollisesti olisi objektiivinen todellisuus. Sisäisessä puheessa voi olla vääristymiä, jotka edesauttavat lihavana pysymistä ja estävät laihtumista. Kirjassa on harjoitteita, joilla saa esiin sisäistä puhettaan.

Muutamia omia lihavuusvääristymiä sisäisessä puheessani ovat:
”En voi nähdä nälkää, tulen siitä kiukkuiseksi ja kykenemättömäksi toimimaan järkevästi.”
”Kun syön yhden palan, voin saman tien syödä koko kakun. Kaikki on jo menetetty.”
”En halua olla (ikuisesti) ilman herkkuja.”
”Mässäily on mahtavaa!”
”Muut saavat syödä kuin hevoset ja ovat silti laihoja.”`
”En jaksa pitää ruokapäiväkirjaa kahta viikkoa pidempään”

Dr Phil kehottaa kysymään jokaisen uskomuksen kohdalla neljä kysymystä.
1.       Onko väite totta?
2.       Palveleeko se etuani?
3.       Edistääkö ja suojaako väite terveyttäni?
4.       Auttaako väite minua painonhallinta pyrkimyksessäni?

Ei ole totta, etten voisi nähdä nälkää. Toisinaan esimerkiksi töissä en ehdi syömään ja olen hyvinkin nälkäinen, mutta pystyn silti olemaan ystävällinen ja toimimaan järkevästi. Väite joutaa roskakoppaan. Tarvittaessa voin olla hetken aikaa nälissäni.

Yhdessä kakkupalassa on toki paljon kaloreita, mutta kaikki ei ole suinkaan silloin vielä menetetty. Koko kakussa on vielä enemmän kaloreita. Koko kakun syöminen on itsetuhoista käytöstä, joka ei palvele etujani, ei edistä terveyttäni, eikä auta minua painonhallintapyrkimyksissäni. Voin tosinaan syödä yhden kakkupalan hitaasti nautiskellen, eikä minun siitä kannata vaipua epätoivoon.

En halua olla ilman herkkuja. En halua olla ilman herkkuja. En halua olla ilman herkkuja. No tämä on ihan totta. En halua olla ilman herkkuja. Väite palvelee etuani vain sillä tasolla, että se antaa minulle tekosyyn pysyä lihavana. ”Olen mieluummin lihava ja onnellinen herkkuja suussa”. Väitä ei edistä tai suojaa terveyttäni, eikä se auta minua painonhallintapyrkimyksissäni. Mielenkiintoinen on myös yhdistämäni herkut=onni. Herkut nostavat aivojen serotoniini tasoa ja aktivoivat parasympaattista hermosta, eli rentouttavat. Mutta ehkäpä nämä olisi saavutettavissa jollain muullakin keinolla? Ja edistääkseni terveyttäni minun on nyt opeteltava olemaan ilman päivittäisiä sokerisia herkkuja. Voin palkita ja rentouttaa itseni muulla tavoin.

Mässäily on mahtavaa väite menee yllä olevaan paljolti. Totta, muttei suojaa terveyttäni eikä edistä painonhallintaa. Kunnon mässäilyä onneksi tapahtuu lähinnä seurassa ja voin opetella seurustelemaan enemmän ja syömään vähemmän. Usein olenkin onnistunut painottamaan asiat oikein päin. Tämä on selkeästi  myös oppimisprosessi. Tapaaminen ystävien kanssa on aivan yhtä hauska vaikken söisikään itseäni koomaan siinä ohessa.
Kyllä useiden laihojen ihmisten täytyy vahtia syömisiään. Eräs laiha ystäväni kieltäytyi kutsusta jäätelölle, koska hän oli jo syönyt sinä päivänä yhden herkun. Kerran tuputin toiselle laiheliinille konvehtia, hän otti sen mutta jätti lautaselleen syömättä. Eikä sillä vaikka muut saisivatkin syödä kuin hevoset, minun täytyy syödä vähemmän jos haluan olla laiha. En elä, en liho, enkä laihdu kenenkään muun kehossa kuin omassani.

Ruokapäiväkirjan pito.  Ei ole totta etten jaksaisi pitää sitä kahta viikkoa pidempään. Ihan varmasti jaksan. Sehän on kännykässä aina mukana ja ei vaadi kuin hetken keskittymisen sillä hetkellä kuin otan ruokaa. Ja pienen hetken ruokailun jälkeen kun kirjaan syödyt ruuat.
P.S. Dr Phil ei toki kutsu asiaa Bullshit Bingoksi vaan "Avain yksi: Oikea ajattelu".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti