Avain viis on viralliselta nimeltään korkeavasteinen ja
korkeatuottoinen ravinto. En odottanut tältä avaimelta mitään. Kaikki me
ikuiset laihduttavat tiedämme mitä pitäisi syödä. Mutta tämä avain antoikin
todella paljon. Ei niinkään siinä, mitä pitäisi syödä, vaan siinä miksi joitain
ruokia EI PITÄISI syödä.
Dr Phil neuvoo varomaan ruokia, jotka aiheuttavat
järjetöntä, hillitöntä ylensyömistä. Olen itsekin havainnut, että jotkut ruuat
todella tekevät niin. Jos esimerkiksi laitan iltapalaleivälleni meetvurstia
(=rasvaa ja suolaa) tekee minun usein mieli toista ja kolmattakin leipää. Jos
sen sijaan laitan kalkkunaleikkelettä, olen usein ihan tyytyväinen ja kylläinen
yhdestä leivästä. Jotkut ruuat: rasva, suola ja sokeri, todella laukaisevat
minussa tarpeen ylensyödä.
Luku todella hienosti kirjoittaa roskaruuan ja herkkujen
vaaroista ja siitä miksi ne ovat niin koukuttavia. Ainakin minuun motivointi
puheet upposivat hyvin. Jotenkin kyllä sen tiesin, mutta nyt vasta todella
sisäistin, kuinka monella tasolla väärin roskaruoka toimii ja ylläpitää
ylipainoa.
Luvussa on tuttuun tapaan pitkä liuta testejä, jotka
auttavat tunnistamaan omat ravitsemukselliset sudenkuopat. Minun sudenkuoppiani
ovat herkut ja napostelu. Ratkaisuksi näihin tarjotaan karkkipäivää, säännöllisiä
ruoka-aikoja ja fiksattua ruokapaikkaa, sekä muita palkintoja, silloin kun
tunnen tarvetta palkita itseäni.
Korkeavasteisen ruuan tunnistaa siitä, että sen
valmistaminen ja syöminen vaatii paljon työtä ja vaivannäköä. Ruualla on myös
hyvä kylläisyys vaste, kuten esim. keitoilla, eli vähillä kaloreilla saa
kylläisen tunteen. Korkeavasteisen ruuan valmistaminen vaatii aikaa ja vaivaa,
syöminen ja pureskelu vaativat paljon energiaa, nopea syöminen on mahdotonta,
ne ovat vaivattomine valmisruokien melkein täydellisiä vastakohtia. Näin
korkeavasteiset ruuat eivät sovi impulssisyömiseen ja ne edistävät siten
itsehillintää.
Matalavasteiset ruuat ovat helposti syötäviä, eikä niiden
valmistus vaadi aikaa. Matalavastaiset ruuat yllyttävät nopeaan,
hallitsemattomaan syömiseen. Ne on suunniteltu syötäviksi suoraan pakkauksesta
eikä niitä juurikaan tarvitse pureskella. Matalavastasteisia ruokia tulisi
välttää tai ainakin rajoittaa niiden saanti satunnaisiin törsäilyhetkiin.
Aamen, ei mitään lisättävää tähän.
Dr Phil paneutuu myös ruuan ravitsemukselliseen tuottoon.
Ravitsemuksellisesti korkeatuottoiset ruuat sisältävät paljon ravintoaineita
suhteessa niiden sisältämiin kaloreihin. Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat
näistä hyvä esimerkki. Korkeavasteinen ja korkeatuottoinen ruoka hillitsee
nälkää ja pitävät pitkään kylläisenä. Ravitsemuksellisesti matalatuottoisessa
ruuassa on vain vähän, jos lainkaan, ravintoaineita suhteessa ruuan
kalorimäärään. Leivokset, keksit ja pikkuleivät kuluvat tähän luokkaan. Matalavasteinen
ja matalatuottoinene ruoka yllyttää ylensyömiseen ja ylläpitää nälkää.
Dr Phil kannustaa korkeavasteiseen ja korkeatuottoiseen
ruokavalioon jossa kohtuullisuus ja monipuolisuus ovat ohjenuorina. Päivittäin
syödään 3 annosta proteiinia ja 2 annosta vähärasvaisia maitotuotteita. 2-3 annosta
täysjyväviljoja/hiilihydraattipitoisia kasviksi, 2 hedelmää ja 4 annosta
vihanneksia, 1 annos pehmeitä rasvoja. Päivän pääateriat syödään lautasmallin
mukaan. Dr Phil pyytää kiinnittämään huomiota annoskokoon ja hänellä on
kirjassa esitettynä oma nyrkkiin ja kämmeneen perustuva mitta-asteikko.
Kolmas askel on aterioiden suunnittelu: Jokaiselle päivällä
pitäisi olla olemassa suunnitelma mitä aikoo syödä ja sitten syödä vain
suunnitelmassa olevat ruuat. Näin vältytään päivän aikana nälkäisenä tehdyiltä
impulssisyömispäätöksiltä. Päätökset on jo tehty, sen kuin noudattaa niitä.
Päivittäin olisi hyvä syödä kolme ateriaa ja kaksi välipalaa.
Painonpudostushaasteen ruokavaliossa mikään ruoka ei ole
ehdottomasti kielletty mutta kirja kannustaa siihen, että oppisi kieltäytymään
ruuista jotka eivät sovi itselle ja oppisi valitsemaan paremmin. Elämässä pitää
olla satunnaisia herkutteluhetkiä, kunhan ei sorru ahmimaan eikä palaa entisiin
syö niin paljon kuin jaksat tapoihin. Yksittäiset lipsahdukset eivät saa
muodostua tekosyyksi pitkälliselle ahmimisjaksolle. Mitä tahansa ruokaa voi
syödä kohtuullisesti silloin tällöin. Mitä paremmin ruokailun saralla valitsee,
sitä parempiin tuloksiin pääsee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti