keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Kroppa huutaa EI!

Viime viikolla treeni alkoivat tuntua hieman tahmeilta. Yleensä se enteilee sitä, että kannattaa pitää lepoviikko ja keventää suosiolla treeniä. Ajattelin kuitenkin vielä pusertaa tämän viikon. Kohta lähden reiluksi viikoksi lomalle ja siellähän sitä sitten ehtii levätä. (Aion kyllä ottaa lenkkarit ja muutamat trikoot mukaan!)

Maanantai on muutenkin lepoa ja tiistaille oli luvassa vain kevyttä humppaa, keskivartalojumppa ja 30 min juoksu peruskestävyyssykkeillä. Onnistuin kuitenkin valvomaan maanantai-iltana kahteentoista, joka on minulle ihan poikkeuksellista, yleensä olen höyhensaarilla viimeistään kymmeneltä. Eikä pelkkä iltakukkuminen riittänyt elimistölleni vaan heräsin aamuyöllä klo 4.00 ja valvoin vajaan 2 tuntia. Herätyskellon soidessa olisi kyllä nukuttanut.

Aamuyön heräily kertoo aina siitä, että elimistö on stressissä. Kortisoni on lisämunaisten erittämä hormoni, jonka pitoisuus lähtee aamun lähestyessä nousuun ja herättää meidät luonnollisesti klo 6-7 maissa, jolloin sen pitoisuus saavuttaa huippunsa. Muun muassa kortisonin takia aamusta/päivällä nukuttu uni ei ole enää yhtä syvää ja palauttavaa kuin yöllä nukuttu uni. Kortisonia erittyy suuria määriä stressitilanteissa, jolloin sen pitoisuus nousee yöllä liian varhain herättävälle tasolle ja ihminen herää jo aamuyöstä.

Vielä aamulla noustessa ajattelin, että jos nukkuisin päiväunet ja menisin sitten illalla lenkille/keskivartalotreeniin, kunhan mies palaa reissultaan kotiin. Elämä löi tähän kohtaan kuitenkin oman kierrepallonsa ja toinen lapsistani sairastui. Anoppi onneksi pelasti tilanteen työpäivän osalta, mutta päiväunet sain unohtaa. Vietin sitten iltapäivän ja illan hissuksiin ulkoillen pikku-ukkojeni kanssa (sairastunut lapsikin oli alkanut voida paremmin).

Unettomuus oli elimistöltäni selkeä viesti, että nyt menee yli. Ei ole mitään järkeä lähteä treenaamaan neljän tunnin yöunilla, ei edes kevyesti. Ainoa edes etäisesti järkevä liikunta ylivirittyneelle elimistölle on rauhallinen kävely, joka laskee kortisoni tasoja. Viesti meni perille, vaikka kroppani joutuikin huutamaan. En urheillut tiistaina.


Viime yö sujui jo hyvin, nukahdin ennen kymmentä. Heräsin kyllä neljältä mutta totesin elimistölleni, että nyt on yö ja nyt nukutaan. Jatkoin sitkeästi silmät kiinni makaamista ja nukahdinkin hetken kuluttua uudelleen. Tänään on luvassa valmennus, josta toivon hyvää hikistä treeniä. Huomenna on kevyt päivä keskivartalojumpalla ja ratsastuksella, perjantaina lepo. Lauantain ja sunnuntain treenit teen fiiliksen mukaan. Katsotaan miten tässä käy…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti