tiistai 20. syyskuuta 2016

Erittäin niukka kaloristen dieettien (ENED/VLCD) ongelmat

Olin viikonloppuna koulutuksessa, jossa oli yhtenä puhujana lihavuustutkija, lääkäri Kirsi Pietiläinen.
Hän kertoi lihavuuden hoidosta. Mieleeni jäi luennosta parinkin mielenkiintoista juttua. Aloitan erittäin niukka energisistä dieeteistä.

ENED = Erittäin niukka energinen dieetti
VLCD = Very Low Calory Diet
ENED = VLCD

ENED dieetillä laihdutettaessa potilas saa 500 kilokaloria päivässä ja laihtumistulos on yleensä useita kiloja viikossa. Yleensä dieetti toteutetaan erilaisilla ateriankorvikejauhepusseilla jotka sekoitetaan veteen. Elimistö menee dieetin aikana ketoosiin, joka vähentää näläntunetta. Siinäpä ne hyvät uutiset olivatkin.

ENEDin ongelmia on se, että näin niukilla kaloreilla ja olemattomalla proteeinin saanilla katoaa ensin lihakset ja vasta sitten rasva. Tutkimusten mukaan ENED laihduttaneet potilaat myös lihovat todella herkästi heti dieetin loputtua takaisin lähtöpainoonsa ja silloin lisäpaino valittettavasti on juuri rasvaa, ei lihasta. Eli dieetti huonontaa kehonkoostumusta ja lihaskadon vuoksi tekee seuraavasta laihtumisyrityksestä entistäkin vaikeamman. Lisäksi dieetti ei opeta syömään oikein. Potilaat palaavat vanhaan syömismalliinsa kun kuuri on ohi.

Pietiläinen kertoi, että he käyttävät kyllä ENEDiä laihdutuksen aloitukseen mutta niin, että ateriankorvike jauheita juodaan 500 kcal edestä, lisäksi syödään 500 grammaa kasviksia päivässä ja 300-400 grammaa lihaa päivässä (n 60 grammaa proteiinia). Dieettiä voi jatkaa enintään kymmenen viikkoa ja dietin loputtua ei suinkaan palata entiseen (lihottavaan) tapaan syödä vaan noudatetaan ravitsemusterapeutin laatimaa ateriasuunnitelmaa ja käydään tiheästi hoitajan/lääkärin vastaanotolla, jotta laihtumistuloksesta saadaan pysyvä elämäntapamuutoksen kautta. Usein dieettiä sovelletaan vain massiivisesti ylipainoisten potilaiden laihdutuksen aloitukseen, laihduttaminen jatkuu sitten ns "normaalisti" eli syödään ihan oikeaa ruokaa mutta vähemmän kuin kulutetaan.

En itse aio kokeilla ENEDiä. Näen haitat suurempana kuin hyödyn. Olen opettelemassa, etsimässä ja löytämässä pysyvää ratkaisua paino-ongelmaani. En halua mitään pika-hätäapu-fiksausta saadaksani painon johonkin tiettyyn lukemaan. Erityisesti mieltäni lämmitti Pietiläisen kommentti, että 8 kilon painonpudostus vuodessa on todella hyvä tulos, jos se on saatu aikaan elämäntapamuutoksilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti