tiistai 12. huhtikuuta 2016

Ruskeaa rasvaa

Duodecim lehden numerossa 2015;131:2075-83 on artikkeli ruskeasta rasvakudoksesta.
Artikkelin ydin kansantajuistettuna tässä:

"Ruskea rasvakudos on luonteeltaan jotain tavallisen rasvakudoksen ja lihaksen välimaastosta, ehkäpä termi aktiivinen rasvakudos kuvaisi hyvin ruskeaa rasvaa. Ruskea rasvakudos tuottaa lämpöä rasvasta ja sokerista ja on siksi yhä vaikeammaksi käyvän liikalihavuusepidemian aikana
mieleenkiintoinen tutkimuskohde. Voisiko ruskeas rasvakudoksen avulla laihtua, jos saisimme kehon ruskean rasvan pitoisuutta lisättyä tai toisaalta sen rasvankulutuskykyä kiihdytettyä?

Nuorilla aikuisilla, naisilla ja normaalipainoisilla ihmisillä on eniten ruskeaa rasvaa. Ulkona
työskenteleviltä ihmisiltä sitä löytyy todennäköisemmin kuin konttorirotilta. Lihavilla henkilöillä on ruskeaa rasvakudosta todennäköisesti vain vähän tai ei lainkaan. On myös ihmisiä, joilla ei ole ollenkaan ruskeaa rasvakudosta. Kylmäaltistus ja laihduttaminen lisäävät ruskean rasvakudoksen määrää. Ihmisellä on solisluiden yläpuolella kaulalla keskimäärin 60 grammaa ruskeaa rasvakudosta (0-200g). Ruskeaa rasvakudosta löytyy myös lapaludien välistä, kainaloista, selkärangan viereltä, kaulalta, rintakehän suurten verisuonien ympäriltä ja tavallisen rasvakudoksen seasta.

Kylmäaltistus saa ruskean rasvakudoksen kuluttamaan jopa kymmenen kertaa enemmän sokeria. Lihavilla ihmisillä glukoosin käyttö lisääntyy kuitenkin vain kolmanneksen siitä, mitä normaalipainoisilla. Jyrsijöillä on todettu kylmäaltistuksen lisäävän ruskean rasvan verenkierrosta käyttämiä rasvoja (triglyseridejä). Insuliini lisää ruskean rasvakudoksen glukoosin käytön noin viisin kertaiseksi paastotilanteeseen verrattuna.

Kaulalla olevan ruskean rasvan on arvioitu polttavan vuodessa noin 7000-14000 kcal energiaa
(vastaa 1-2 kiloa läskiä). Kylmäaltistuksen aiheuttama kokonaisernergiankulutuksen lisäys on
jopa 10% suurempi niillä ihmisillä, joilla on ruskeaa rasvakudosta. Huoneenlämmössä ruskean ja valkoisen rasvan aineenvaihdunnallinen aktiivisuus on yhtäläinen. Ympäristön lämpötilan laskeminen 15-19 asteeseen riitää aktivoimaan ruskean rasvan aineenvaihdunnan valkoista rasvaa aktiivisemmaksi.

Ruskeita rasvasoluja on kahta lajia, perinteistä ruskeaa rasvaa ja niin sanottuja beigejä rasvasoluja.
Perinteinen ruskea rasva vastasyntyneillä kehittyy alkion kehityksen aikana samasta solulinjasta kuin lihakset. Aikuisen ruskea rasva on ns beigeä rasvaa, joka kehittyy rasvasolujen kanssa samasta solulinjasta. Jyrsijöillä on onnistuttu muuttamaan lähes kaikki rasvasolut beigeksi rasvaksi riittävällä
kylmäaltistuksella. Ihmisellä voi olla vain toista, molempia tai ei kumpaakaan ruskean rasvan tyyppiä.

Ruskean rasvan määrää ja aktiivisuutta voi lisästä laihduttamalla (yli 10% painosta), vippyilemällä kylmässä toistuvasti ja muutamilla lääkeaineilla (beeta3-agonistit (mirabegronia, käytetään yliaktiivisen virtsarakon hoitoon), kapsinoidit (chiliä syömälä saa)). Silti ruskea rasva kuluttaisi
vain 3-4 kiloa rasvaa vuodessa.

Vielä ei tiedetä, mikä kaikki vaikuttaa ruskeaan rasvaan kehossa ja mihin kaikkeen kehossa
ruskea rasva vaikuttaa."

Ja sitten oma mielipiteeni artikkelin annista:

On hienoa, että lihasvuusepidemiaan etsitään ratkaisuja. En kuitenkaan usko, että ruskea rasva olisi mikään ratkaisu. Ruskeaa rasvaa ei ole kaikilla ihmisillä ja lihavilla sitä on joka tapauksessa vähemmän ja se toimii laiskemmin. Sen kyky kuluttaa energiaa on jokseenkin vaatimaton. Samaan energian kulutukseen vuodessa pääsee, kun päättäväisesti nousee portaat aina hissin tai liukuportaiden sijasta. Tulisen ruuan ystävät voinevat iloita chilin rasvanpolttoa lisäävästä vaikutuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti